Mało kto nigdy nie doświadczył napadu kompulsywnego jedzenia, mimo poczucia sytości czy nawet bólu brzucha. Ten problem dotyka większą część społeczeństwa w rozwiniętych krajach. Bo w końcu jedzenie jest wszędzie, jedzenia się nie szanuje, traktuje się je hedonistycznie a nie użytkowo. Ale po kolei. No więc jak, czemu się obżerasz?
Strona główna
▼
poniedziałek, 18 grudnia 2017
poniedziałek, 25 września 2017
Dać sobie czas na zmiany, czyli jak schudłam 12 kg w 2 lata
Mało kiedy słyszę "Wow, ale schudłaś". Ludzi nie dziwi zmiana mojego wyglądu z jednej prostej przyczyny - chudłam powoli. I kiedy mówię "powoli", to naprawdę znaczy bardzo powooooooooli. Dochodzenie do wymarzonej sylwetki to nie sprint. To maraton. Albo i 10 maratonów.
poniedziałek, 24 kwietnia 2017
Czarna lista firm testujących produkty na zwierzętach +biała lista tych, które tego nie robią
Nasz świat nie jest tylko dla nas - ludzi. Powinniśmy szanować i chronić prawa słabszych od nas. Cierpienia zwierząt można uniknąć, wystarczy nie wspierać przemocy. A aby nie wspierać, trzeba wiedzieć, kto finansuje to bestialstwo i nie wkładać więcej swoich pieniędzy do jego kieszeni. Wraz z czystym sumieniem, w gratisie unikniecie wielu toksycznych związków chemicznych. Bo skoro kosmetyk jest zły dla myszy, jak może być dobry dla człowieka?
czwartek, 20 kwietnia 2017
Wegańskie batoniki musli bez pieczenia
Wegańskie batoniki to coś, co jest tak dobre, że aż trudno uwierzyć, że zdrowe. Nie trzeba ich piec, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę. A poza tym są pełne witamin i mikroelementów. Znajdziemy tam skarbnicę magnezu, wapnia, cynku, kwasów Omega 3 i witamin A, C oraz E. Zatem do dzieła!
środa, 19 kwietnia 2017
Co dzieje się w Twoim organizmie, gdy nie jesz przez 16 godzin
Krótka głodówka może mieć zbawienny wpływ dla naszego organizmu. Ta, o której napiszę dzisiaj, jest bardzo krótka, ale również bardzo pożyteczna.
niedziela, 16 kwietnia 2017
Rak piersi: prewencja zamiast leczenia
Rak piersi jest jednym z największych problemów w krajach rozwiniętych. W krajach Unii Europejskiej tylko w 2008 roku zdiagnozowano raka u ponad 330 tysięcy kobiet. Około 89 tys. umarło z tego powodu. Najwięcej zachorowań występuje po 50 roku życia, bo aż 80% ogólnej liczby przypadków. Jednocześnie, w ciągu ostatnich 3 dekad zachorowalność na raka piersi wzrosła ponad DWUKROTNIE. Nowotwory złośliwe piersi stanowią u kobiet 22% zachorowań. Rak piersi jest pierwszą przyczyną zgonów u kobiet w wieku 40-55 lat.
czwartek, 23 marca 2017
Zdrowa, pyszna i wegańska pasta kanapkowa z kaszą jaglaną
O właściwościach kaszy jaglanej pisałam już wcześniej. Jest ona produktem, który można przyrządzić na tysiąc sposobów i za każdym razem będzie smakować inaczej. A to dlatego, że jaglanka świetnie absorbuje smaki innych składników potrawy. Dzisiaj pojawi się w formie przepysznej pasty do chleba przy akompaniamencie awokado i suszonych pomidorów. Przed spróbowaniem nie wyobrażałam sobie, że kasza może smakować aż tak dobrze.
poniedziałek, 20 marca 2017
Koncerno-warzywa wyprane z wartości odżywczych
Mówił Ci ktoś kiedyś, żebyś nie kupował warzyw i owoców w supermarketach? Jeżeli nie, to ja mówię Ci to teraz. Dlaczego? Dlatego, że zapłacisz nie za porcję witamin, ale za pestycydy, sztuczne nawozy, wosk i ewentualnie trochę błonnika. Ale na pewno nie za witaminy. Wyjałowione gleby, na których coś takiego jak płodozmian nie istnieje, nie są w stanie dać życia wartościowym produktom.
wtorek, 14 marca 2017
Gotowanie według 5 przemian - tabela z produktami
Filozofia 5 przemian dotyczy tego, że każdy produkt ma swój własny żywioł, porę roku oraz smak (nie zawsze taki sam, jaki odczuwają nasze kubki smakowe, ale generalnie w większości się zgadza).
Filozofia ta liczy sobie około 5 tysięcy lat. Chińczycy stosują ją do dzisiaj, nie tylko w gotowaniu, ale również w innych czynnościach (np. przy leczeniu). Są to naturalne metody pomagające człowiekowi odnaleźć harmonię i spokój w codziennym życiu, jak również poprawiają zdrowie.
środa, 8 marca 2017
Bisfenol A zaburza gospodarkę hormonalną. Kiedy mamy z nim styczność?
Bisfenol A jest związkiem chemicznym z grupy fenoli. Zostaje wykorzystywany przy produkcji tworzyw sztucznych. Znany również pod skrótem BPA. Wykorzystuje się go również w przemyśle spożywczym jako przeciwutleniacz oraz w tańszych produktach kosmetycznych.
niedziela, 5 marca 2017
Zdrowy chleb na zakwasie + przepis na zakwas
Rozszerzam działalność na stronę praktyczną ;). Dzisiaj przed Państwem mój debiut, zarówno na blogu w dziedzinie kulinarnej, jak również w życiu - pierwszy upieczony przeze mnie chleb na zakwasie. Dużo pierwszych razów. Zacznijmy od zakwasu.
Myjesz zęby pastą z fluorem? Lepiej wyrzuć ją do śmieci
Fluor to pierwiastek chemiczny, który w stanie wolnym występuje w stanie gazowym. Jest silnie trującym gazem o ostrym zapachem podobnym do chloru. W pastach do zębów występuje głównie pod podstacią fluorku sodu, który był niegdyś używany jako środek przeciw karaluchom. Wykorzystuje się go również w produkcji pestycydów i środków bakteriobójczych. Dodawany nie tylko do past do zębów, ale również do wody.
piątek, 3 marca 2017
Problemy - ma je każdy. A może w rzeczywistości nie ma ich nikt?
Fragment książki Osho "Życie jako podróż" tłumaczy, dlaczego problemy są naszym własnym wyborem i dlaczego nie jesteśmy na nie skazani.
wtorek, 28 lutego 2017
Cała prawda o frytkach z McDonald's. Nadal chcesz je jeść?
McDonald's prowadzi kampanię w USA zatytułowaną chwalebnie "Our
Food. Your Questions", w której stara się ułatwić klientom dostęp do informacji
żywieniowych dotyczących posiłków serwowanych w ich restauracjach.
sobota, 25 lutego 2017
Jeść sezonowo, czyli tanio i zdrowo - kalendarz
Jedzenie warzyw i owoców wtedy, gdy jest na nie sezon ma wiele korzyści. Najważniejsze z nich to przede wszystkim...
środa, 22 lutego 2017
Zdzisław Szpot, "Jodoterapia" (1929 r.) - ważny głos w sprawie leczenia jodem
Poniżej zamieszczam fragment książki lekarza Zdzisława Szpota, leczącego w okresie międzywojennym w Polsce, który z powodzeniem wyciągał chorych z wielu ciężkich chorób, a nawet ratował ich przed śmiercią, tylko i wyłącznie przy użyciu jodu.
Płyn Lugola - jod potrzebny nie tylko przy problemach z tarczycą
Niegdyś z powodzeniem stosowany do leczenia wielu chorób, takich jak na przykład szkarlatyna, nieżyt oskrzeli, suchy kaszel, miażdżyca czy choroba wieńcowa. Lekarze przez wiele lat stosowali jodek potasu w
początkowych dawkach od 1,5 do 3 gramów aż do ponad 10 gramów dziennie w
leczeniu astmy oskrzelowej oraz w przewlekłej chorobie płuc, z dobrymi
rezultatami oraz zadziwiająco małą liczbą efektów ubocznych.
piątek, 17 lutego 2017
Broń się przed smogiem - zobacz listę 8 rzeczy, które ci w tym pomogą
Nad Krakowem rozwinął swoje skrzydła smog wawelski. I nie chce sobie pójść, doprowadzając jednocześnie do szeregu problemów zdrowotnych. Czujesz suchość w gardle, nie możesz wziąć głębokiego wdechu, bo coś jakby "przytyka"? Rano wstajesz i czujesz się tak, jakbyś nie zmrużył oka przez całą noc? Zmęczenie, rozkojarzenie czy zawieszanie uwagi to tylko niektóre z symptomów, że właśnie coś skutecznie cię podtruwa. Czas najwyższy wobec tego, aby wygonić ze swojego organizmu jak najwięcej chemicznych, chorobotwórczych substancji, które wdychamy wraz z powietrzem.
czwartek, 16 lutego 2017
Wielu ludzi, jeden cel - szczęście. A jednak tego o nim nie wiedziałeś
No dobra, przyznawać się: kto jest szczęśliwy w swoim życiu w stopniu 10/10? No właśnie, lasu rąk nie widać. Zawsze znajdzie się coś, co tak w tym naszym życiu siedzi i uwiera. A to pieniążków za mało, a to czasu wolnego brak, a to stresu za dużo, praca męcząca, w związku się nie układa, w krzyżu łupie i tak dalej, dalej, dalej.
czwartek, 9 lutego 2017
Wyrzuć stare, aby zrobić miejsce na nowe
Twoje mieszkanie jest odbiciem twojego wnętrza. A więc jeżeli jest zagracone, pełne starych i niepotrzebnych rzeczy, tak też wygląda twój organizm i umysł. Dlaczego? Dlatego, że w zagraconym, nieuporządkowanym mieszkaniu energia nie może płynąć swobodnie. To z kolei wpływa na nasze samopoczucie. W takim pomieszczeniu czujemy się zmęczeni, przygnębieni i brakuje nam motywacji do życia. A przy okazji nie możemy się na niczym skupić, wyrzucić z głowy niepotrzebnych myśli. Mogą pojawiać się również problemy z zaparciami. Nie żartuję. Aby ci udowodnić, że bałagan ma korelację z problemami z wypróżnianiem, zapraszam cię do lektury, a następnie do prostego eksperymentu, w którym, przysięgam, żadna żywa istota nie ucierpi. No może oprócz twojego wewnętrznego chomika, który każe ci chomikować, chomikować, chomikować... bo a nuż się przyda za 20 lat.
niedziela, 5 lutego 2017
Na śniadanie... zupa!
Polacy jedzą na śniadanie ukochane kanapki. Jak ktoś jest na diecie, to je na śniadanie musli z jogurtem albo mlekiem. A jak ktoś jest mądry i wie co nieco o tym, co lubią jego kiszki, to je zupę! Dlaczego? Zapraszam do lektury.
poniedziałek, 30 stycznia 2017
Zdrowie zaczyna się w jelitach
Znasz takie powiedzenie, że zdrowie zaczyna się w jelicie? Jest to jedno z najmądrzejszych i najważniejszych zdań, jakie ludzkość kiedykolwiek wymyśliła. Bowiem wszystko zaczyna się od układu pokarmowego. I zdrowie, ale również i choroba. Nieważne, czy jesteś już chory, czy jest to choroba fizyczna czy psychiczna, czy może na razie wszystko jest w porządku i chcesz, żeby tak zostało. Droga do zdrowia zaczyna się dla każdego w tym samym miejscu - w układzie pokarmowym.
niedziela, 29 stycznia 2017
Jedna przyczyna wszystkich chorób według TMC
Pozwól, że przedstawię ci teraz z grubsza ideę, bardzo mądrą i starą, według której źródło wszystkich chorób jest jedno i takie samo. Także zaparz sobie herbatę, usiądź wygodnie i przeczytaj o tym, o co w tej medycynie chińskiej naprawdę chodzi.
poniedziałek, 23 stycznia 2017
Zasady działania umysłu - jak radzić sobie z lękiem, złością i smutkiem
Niektórzy mówią, że życie jest sumą wzlotów i upadków. Inni, że jednym wielkim upadkiem. A jeszcze inni sami nie wiedzą, czym jest życie. Ale nikt pewnie nigdy nie powiedział ci, że życie jest permanentnym szczęściem. To się nie zdarza. No dobra, więc jak radzić sobie z negatywnymi uczuciami i emocjami, kiedy nagle z zaskoczenia pojawią się w naszym umyśle czy sercu i zaczną przejmować nad nami kontrolę? Czy te przemijające odczucia, złe, ale też i dobre, to rzeczywiście my sami? A jeśli nie (no bo pewnie, że nie), to czym my sami jesteśmy?
środa, 18 stycznia 2017
Żywność i jej kategorie według TMC, czyli jak jeść, żeby jednocześnie leczyć swój organizm cz. 1
Słowem wstępu
Na początek truizm: to co jemy wpływa na nasze zdrowie. Tyle razy to słyszeliście, że pewnie nie robi to na was większego wrażenia. Ale w takim razie trzeba byłoby zadać sobie jeszcze jedno pytanie: Dlaczego, mimo że to wiemy, nadal ładujemy do buzi jakieś syfy, przetworzone i chemiczne badziewia, które rozwalają nas od środka?
piątek, 13 stycznia 2017
W poszukiwaniu samych siebie - tożsamość
Relacje międzyludzkie
W społeczeństwie istnieją dwa rodzaje więzów: osobowe i bezosobowe. Relacje z krewnymi i przyjaciółmi to te pierwsze, relacje np. z urzędnikiem bankowym - te drugie. Istnieje zależność, że im pragnienie "głębokich i pełnych" związków osobowych jest większe, tym bardziej zawiła staje się tkanka bezosobowych zależności.
W bezosobowe zależności wpadamy codziennie, gdy tylko wyjdziemy w domu. I oto przez chwilę jesteś pracownikiem, następnie stajesz się klientem w spożywczaku, a potem kierowcą lub pasażerem autobusu. Możesz pełnić też rolę widza w kinie, uczestnika zawodów sportowych albo pacjenta w szpitalu. I w każdej z tych sytuacji ma się wrażenie, że nie jesteśmy do końca sobą, że jedynie jedna z wielu części nas samych odpowiada za to, że w danym miejscu zachowujemy się, myślimy i mówimy w dany sposób. Nigdzie nie czujemy się swojsko, będąc w pełni "sobą".
niedziela, 8 stycznia 2017
Idea "Pięciu Elementów" i przyczyn chorób według TMC, czyli zrozumieć swoje ciało
Co Chiny mają wspólnego z Grecją?
Łączy je w zasadzie tylko jeden człowiek, który z resztą pewnie o tym nie wiedział. Jest to mianowicie Hipokrates. Czemu? A no temu, że jego teoria dotycząca sposobów leczenia człowieka właściwie wywodzi się z tego samego założenia, co korzenie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Teoria jest prosta i prawie wszystkim znana: "Leczyć chorego, nie chorobę". Hipokrates badał więc całego człowieka, a nie tylko obszar jego ciała, na którym występowały symptomy.
sobota, 7 stycznia 2017
Egoizm - dlaczego daliśmy wmówić sobie, że jest zły
Taka sytuacja...
Wyobraź sobie, że idziesz na rozmowę o pracę. Dobrze ci idzie, spełniasz wymagania, rekrutujący się uśmiechają, sytuacja robi się jak z bajki, ogólnie czujesz się już jednym półdupkiem na krześle swojego przyszłego fotela w swoim przyszłym biurze i nagle... pada pytanie, które sprawia, że wszystko opada, łącznie z wykreowanym półdupkiem: "Jaka jest pani/pana największa wada?".