wtorek, 14 marca 2017

Gotowanie według 5 przemian - tabela z produktami


Filozofia 5 przemian dotyczy tego, że każdy produkt ma swój własny żywioł, porę roku oraz smak (nie zawsze taki sam, jaki odczuwają nasze kubki smakowe, ale generalnie w większości się zgadza).
Filozofia ta liczy sobie około 5 tysięcy lat. Chińczycy stosują ją do dzisiaj, nie tylko w gotowaniu, ale również w innych czynnościach (np. przy leczeniu). Są to naturalne metody pomagające człowiekowi odnaleźć harmonię i spokój w codziennym życiu, jak również poprawiają zdrowie. 

5 przemian - jak to się robi?

Gotowanie według 5 przemian związane jest z cyklem. Nie byle jakim, ale cyklem tworzenia, odżywczym. Według niego najpierw mamy Ogień, który żywi Ziemię, Ziemia rodzi Metal, Metal przemienia się w Wodę, a Woda żywi Drzewo. Poniżej zamieszczam tabelkę, w której zamieściłam podział produktów według żywiołów:



Cała filozofia polega na tym, aby do garnka wkładać produkty zgodnie z powyższym cyklem (ogień-ziemia-metal-woda-drewno). Jeżeli kończymy na drewnie, możemy znów rozpocząć cykl i dodać produkty z grupy ognia itd. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz