poniedziałek, 20 marca 2017

Kasza jaglana z pesto i pieczonymi burakami


Prosty obiad, w którym kryje się pełno wartości odżywczych.
Po pierwsze królowa kasz - jaglanka. Najstarsza i najzdrowsza kasza na świecie. Nie uczula, nie zawiera glutenu, ma właściwości antywirusowe, przeciwzapalne, wysusza śluz, jest zasadotwórcza. Zawiera krzemionkę mającą zbawienny wpływ na włosy i paznokcie oraz który zapobiega odwapnianiu kości. Poza tym to prawdziwa skarbnica witaminy E oraz lecytyny. Co to znaczy? Że jeśli chcesz być piękna i mądra - jedz kaszę jaglaną. 
Do tego trochę zapomniany i niedoceniony burak, który wzmacnia układ krwionośny, przeciwdziała anemii i wspomaga leczenie białaczki. Zawiera bardzo dużo silnych przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami. Poza tym buraki pomagają w obniżeniu cholesterolu i leczeniu nadciśnienia. Więc jedz tego gościa częściej!
Pesto z bazylii stymuluje układ odpornościowy, wspiera oczyszczanie nerek, wspomaga pracę serca oraz skutecznie koi nerwy!
Do tego dorzućmy kilka orzechów włoskich, które są bombą antyoksydantów, chronią serce i układ krwionośny, obniżają cholesterol, jak również wspierają pracę mózgu.  

Kasza jaglana z bazyliowym pesto i pieczonymi burakami

Składniki (na 3 porcje):
3 średniej wielkości buraki
szklanka kaszy jaglanej
3 łyżki pesto z bazylii
mała garść orzechów włoskich (można dorzucić również pestki słonecznika)
oliwa z oliwek
zioła (może być tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia)
sól i pieprz

Wykonanie:
Buraki obieramy, kroimy na niewielkie kawałki (ok. 3x3cm), wkładamy do miski, polewamy oliwą i posypujemy wybranymi ziołami oraz solą i pieprzem. Mieszkamy, przekładamy na blachę, włączamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy około 40 min.
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie gorącą wodą, następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1:2, gdzie 1 to kasza, a 2 - woda. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie wodę (około 10-15min).
Orzechy podprażamy na patelni. 
Kaszę przekładamy do miseczki, dodajemy buraki, mieszamy wszystko z pesto i posypujemy orzechami. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz