czwartek, 20 kwietnia 2017

Wegańskie batoniki musli bez pieczenia


Wegańskie batoniki to coś, co jest tak dobre, że aż trudno uwierzyć, że zdrowe. Nie trzeba ich piec, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę. A poza tym są pełne witamin i mikroelementów. Znajdziemy tam skarbnicę magnezu, wapnia, cynku, kwasów Omega 3 i witamin A, C oraz E. Zatem do dzieła!

Wegańskie batoniki musli

Składniki na dużą blaszkę:

4 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki daktyli (można pominąć, jeżeli ktoś nie przepada za bardzo słodkimi batonikami)
1/2 szklanki owoców goi 
300 g orzechów (mogą być różne: włoskie, ziemne, laskowe itp.) lub 300 g masła orzechowego
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki sezamu
4 łyżki słonecznika
4 łyżki miodu

Przygotowanie:

Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez około 10-15 min. Płatki owsiane podprażamy na patelni przez 1-2 minuty, to samo robimy następnie z orzechami, jeżeli nie używamy masła orzechowego. Następnie orzechy trzeba dokładnie zmielić w blenderze, aby powstała płynna masa bez grudek - oto nasze własnoręcznie wykonane masło. 
Gorzką czekoladę rozpuszczamy, a wcześniej namoczone daktyle mielimy blenderem na niezbyt gładką masę. Wszystkie składniki łączymy w misce, a następnie przekładamy powstałe ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie (grubość batonów jest dowolna). Odstawiamy do lodówki na 3 godziny, a następnie kroimy. Pyszne! I proste.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz